С нас из българия

Мнението ти на: bulgaria_svetu@abv.bg

 
 

самоков

изкуство и земеделие

Едва ли има някой, който да не знае Самоков и да не е купувал Самоковски картофи. Оказва се, че градът не ни е дал само това, а има още няколко неща, с които може да се гордее.

Самоков се намира на цели 950 метра надморска височина в северната част на Рила. Населението му е около 29 200 души, а през него минава река Искър. Той се намира на 60 км. югоизточно от София, а в близост до него са два от най-големите ски - курорта в България – Боровец и Мальовица. Градът е най-големият производител на картофи в България, като според мнозина първото място му е отредено не само заради количеството, но и заради качеството. В историята на града има както добри, така и лоши моменти. Поминъкът от векове насам е тясно свързан с търговията на железария и рудодобивът, който тук датира от 14 в.

В началото Самоков е бил римско селище, както повечето градове в страната ни. До завладяването ни от османците градът е бил голям културен и икономически център, но след това значението му намалява.

В края на 18 и началото на 19 век тук е открито най-голямото художествено училище в България. В града са живели и работили едни от най-големите български художници, като например Христи Димитров, Димитър и Захари Зограф, Иван и Никола Образописови. Сред забележителностите на Самоков е историческия музей, където се пази архив от документи, свързани с железарския отрасъл, църквата „Успение Богородично”, Девическият манастир и джамията в града.

 

Снимков материал: Интернет

 

 

 

 

 

 

Към главната страницав-к "СветЪ" 2004 ©